Pečený králík

Králíka pečeme buď celého nebo ještě lépe rozporcovaného. Nejvhodnější pro pečení je hřbet a zadní stehna. Na předních částech je méně masa, proto tyto části někdy upravujeme jiným způsobem. Králíka pečeme na sádle či másle, použít lze i rostlinný tuk. Již zmíněná méně výrazná chuť králičího masa vyžaduje použití koření. Kromě soli a tradičního kmínu na pečeni to mohou být směsi koření pro nejrůznější úpravy. Uplatní se směs provensálského koření, asijského koření nebo směs pro přípravu králíka na divoko. Králičí maso je méně tučné. Proto tam, kde netrváme na netučné úpravě, jej při pečení doplňujeme slaninou, tučnějším vepřovým masem nebo tučnější uzeninou. Pro velikonoční menu můžeme králíka péci s nádivkou, kterou porce králíka při pečení obložíme nebo je nádivkou zcela zakryjeme.

Pečený králík s bylinkami

Maso umyjeme, dáme do pekáče a osolíme. Přidáme česnek, nakrájené bylinky, kousky másla a podlijeme vodou. Pekáč přikryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme doměkka a dočervena. Během pečení podléváme trochou vody, pokud se vypařila a maso přeléváme výpekem. Podáváme s bramborem a zeleninou nebo chlebem.

Králičí karbanátky

Vykostěná králičí stehna nakrájíme a maso umeleme. Pokud nevlastníme mlýnek na maso, necháme maso umlít u řezníka. Chlebovou střídku necháme odmočit v mléce a poté vymačkáme. V míse smícháme rozetřený česnek, vejce, sůl, pepř, nasekanou petrželku a nakonec i střídku. Nakonec to vše smícháme s masem. Za pomocí dlaní vytvarujeme kuličky. Pokud se lepí, poprášíme si dlaně moukou. Kuličky následně obalíme v mouce a na rozpáleném oleji je zprudka opečte dozlatova. V hrnci rozehřejeme olej, na kterém najemno nakrájenou cibuli orestujeme, kapary, ančovičku a vše zalijeme vínem. Přivedeme k varu a necháme víno zredukovat. Poté přidáme orestované karbanátky a rajčatové pyré. Zalijeme 260 ml vody, přiklopme pokličkou a vše dusme na mírném plameni 15 minut. Krátce před koncem vaření přidáme natrhané bylinky.

Ptáčky z králičího masa

Králičí stehna vykostíme, naklepeme, osolíme, opepříme a z vnitřní strany potřeme hořčicí. Cibuli nakrájíme a na tuku osmahneme. Dále na větší kousky nakrájíme okurku, slaninu a vejce. Vše zabalíme do masa a převážeme provázkem.V osmahnuté cibulce začneme opékat ptáčky. Přidáme k nim kůrky z chleba, podlijeme vodou a necháme půl hodiny dusit.